Ontstaan van de bijbel

De bijbel bestaat uit verschillende boeken die in verschillende tijden zijn geschreven. Pas in 325 na Chr. Op het concilie van Nicea is de huidige bijbel samengesteld. Daarbij zijn verschillende boeken weggelaten, die de leer niet ondersteunden.

 

Van de bijbel zijn verschillende versies in omloop. De RK Kerk heeft de meest uitgebreide, andere kerken zien een aantal boeken niet als authentiek. In 325 na chr.  is ook de volgorde vastgesteld, Genesis is niet het eerst geschreven boek. Jezus heeft zelf niets geschreven. Pas tientallen jaren na zijn dood zijn de eerste verhalen over Hem opgeschreven. Eerst was het Christendom gewoon een Joodse gemeenschap. In 70 na Christus kwamen de Joden tegen de Romeinen in opstand, de Christenen deden niet mee, die waren toen nog pacifistisch.De Joden werden verslagen en de tempel verwoest, er ontstond een scheuring tussen Joden en Christenen.

 

De evangeliën zijn pro-Romeins, wat raar is, want de Romeinen hebben Christus gekruisigd en antisemitisch, met eeuwenlang bloedvergieten als resultaat. De evangeliën zijn door onbekende auteurs geschreven, die bovendien geen ooggetuigen waren. De namen van de evangelisten zijn later toegevoegd om de verhalen meer autoriteit te geven. Er is herhaaldelijk geschrapt in de bijbel en er zijn stukken toegevoegd. Dit allemaal om dogma s te bevestigen. Het Markus einde: gaat heen en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest is een latere toevoeging om het Dogma van de Drie-eenheid te ondersteunen.  Maar 15 procent van de evangeliën is authentiek. Dit is door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld. Er staan fouten in de bijbel. Jezus dacht dat hij binnen een generatie zou terugkeren, we wachten nog steeds.

 

Op het concilie van Nicea werd bepaald wat waar is en wat niet. Daarbij speelden zowel religieuze als politieke motieven een rol. Iedereen die iets anders beweerde werd verketterd en vervolgd. Maar de bijbel staat open voor vele interpretaties, kijk maar naar de verschillende Christelijke denominaties, die allemaal de waarheid in pacht denken te hebben. Doordat er verschillende vertalingen de ronde doen, zijn er verschillende standpunten.

 

Bron Suzanne drs. in Geschiedenis, met als afstudeerrichting de oudheid